Census 2011 - Important Questions Bankersadda : Important questions related to Census 2011 in SBI CLERK exam which was held in (19 & 20 July 2014) in both shifts. So here the given the all the most important questions to prepare for SBI CLERK Exam.
Census 2011 is the 15th Census of India since 1872. The motto of census 2011 was 'Our Census, Our future'.
Important Questions
1. Who is the 2011 Census Commissioner of India?
Answer : C. Chandramouli
2. What is the total population of India according to 2011 census?
Answer : 121 Crore
3. Which is the most populous state in India?
Answer : Uttar Pradesh
4. Which is the least populous state in India?
Answer : Sikkim
5. What is the rate of growth of population of India according to 2011 census?
Answer : 17.64
6. Which state has highest fertility rate in India?
Answer : Meghalaya
7. Literacy rate in India according to Census 2011?
Answer : 74.04%
8. Male Literacy rate in India according to Census 2011?
Answer : 82.14%
9. Female Literacy rate in India according to Census 2011?
Answer : 65.46%
10. Which is the most literate state in India?
Answer : kerala (93.9%)
11. Which is the least literate state in India?
Answer : Bihar (63.82%)
12. Which is the most literate Union territory in India?
Answer : Lakswadeep (92.2%)
13. Which is the least literate Union territory in India?
Answer : Dadar and Nagar Haveli
14. Which state has high density of population?
Answer : Bihar (1102)
15. Which state has low density of population?
Answer : Arunachal Pradesh (17)
16. Which state has highest sex ratio?
Answer : Kerala (1084/1000)
17. Which state has lowest sex ratio?
Answer : Haryana
18. What is the density of Population of India?
Answer : 382
19. What is the sex ratio of India?
Answer : 940/1000
20. Which Union territory has highest sex ratio?
Answer : Pondicherry
21. Which Union territory has lowest sex ratio?
Answer : Lakshadweep
22. What is the number of districts in India according to census 2011?
Answer : 640
23. Which state has highest rural population according to census 2011?
Answer : Uttar Pradesh
24. Which state has lowest rural population according to census 2011?
Answer : Sikkim
25. Which state has highest urban population according to census 2011?
Answer : Maharashtra
26. Which state has lowest urban population according to census 2011?
Answer : Sikkim
Just check our the question to start the preparation of sbi clerk recruitment exam.
{[['
']]}